Föhnen en Borstellen

 

Voorwoord

Zorg er voor, dat u de borstels en kammen die u gebruikt regelmatig schoonmaak. Dit voorkomt dat de haren statisch worden.

Bedenk ook, dat alle haren die u er tijdens het föhnen en borstellen uittrekt, er bijna 2 jaar over doen om weer volledig aan te groeien. Voorzichtigheid is dus geboden.

Leer de Lhasa al van pup af aan, ook als het nog niet nodig is, om hem te wassen en te drogen. Als je er te lang mee wacht dan kunnen ze er angstig voor worden.

Leer ze ook op hun zij te liggen, doet dit echter pas als ze al wat aan de föhn gewend zijn, anders is het weer ineens te veel van het goede.

 

 

De benodigheden voor het föhnen/borstelen:

Grove kam, voor de klitcontrole
Kleine softslicker borstel
Puntkam
Borstel, zonder nopjes op de punten
Ogen kammetje
En natuurlijk een föhn

 

 

 

 

 

Wanneer u meerdere honden heeft, dan is de aanschaf van een droogkast het overwegen waard. Een droogkooi blaast warme lucht vanuit de bodem en op deze manier wordt de vacht snel droog. Haal de hond uit de droogkooi voordat de vacht helemaal droog is, en voltooi het drogen op tafel met een föhn. Bent u niet in het bezit van een droogkast, dan moet u de hond droogföhnen met een staande Föhn. Zorg ervoor dat u de vacht eerst goed droogmaakt met een handdoek, niet wrijven maar in het haar knijpen, zodat u niet nog meer klitten veroorzaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het föhnen de klitten voorzichtig uitborstelen. Niet met de kam. Sla als het waren de borstel met kleine haaltjes in het haar. Als de klit zo goed als uitgeborsteld is de rest eventueel met de vingers uitpluizen. Pas als de klitten uit de vacht zijn, kun je de borstel van boven naar beneden werken, zodat het haar stijl word.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zit er echt een viltklit in het haar die je er met de borstel niet uitkrijgt, gebruik dan de softslicker borstel. Deze gebruik je tevens ook voor de pootjes. De pootjes tegen de haarrichting inkammen, zodat ze mooi vol worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als laatste föhn je de staart, de toplaag en het hoofd van de hond. Vergeet niet de binnenkant van de oren te drogen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een scheiding op het hoofd en over de neus van de hond. Kam de snor met een fijne kam om eventueel aanwezig traanvocht te verwijderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trek de scheiding van het hoofd door over het gehele lichaam, tot aan de staartaanzet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zet de hond rechtop op tafel en borstel de gehele vacht nog een keer door.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eindresultaat:

 

 

 

 

Lhasa Apso newssite

Alle teksten en foto’s zijn copyright © 2009 - 2014 bij de Deelnemers van de Lhasa Apso News site ™
en  zijn auteurs rechtelijk beschermd. Voor gebruik van artikelen dient ten aller tijde
contact worden opgenomen met de contactpersoon